Představujeme Půdcast – první český podcast o půdě

Ing. Jan Staš
24.5.2022
Půdcast
Příběhy

Podcasty nás v Carbonegu neuvěřitelně baví. Donedávna jsme byli hlavně jejich nadšenými posluchači. Postupem času jsme začali přijímat občasná pozvání do role hostů. Našeho zakladatele Václava Kurela jste tak mohli slyšet třeba v podcastech Energie bez emisí, Konečně pátek na Frekvenci 1 nebo Dobré zprávy Změny k lepšímu.

A protože se na naší cestě za udržitelnějším zemědělstvím často účastníme velmi zajímavých konverzací a v českém éteru nám podobný zdroj informací dlouho chyběl, rozhodli jsme se začít s vydáváním vlastního podcastu na téma půda, krajina a regenerativní zemědělství. Pojmenovali jsme jej prozaicky: Půdcast. A vy se dnes spolu s námi můžete těšit už ze čtyř epizod, které vám dnes také stručně představíme.

Pro koho Půdcast tvoříme

Zajímá vás, jak do půdy vrátit život, učinit ji odolnější, pestřejší a úrodnější? Jakým způsobem může byznys přispět zdravější krajině? Nebo jak svým hospodařením pozitivně přispět k řešení klimatické krize? Pak je Půdcast právě pro vás.

Zaposlouchejte se do některé z epizod a nechte se inspirovat těmi nejpovolanějšími – skutečnými experty a praktiky, kteří se nebojí změny a principy regenerativního zemědělství již na vlastní kůži vyzkoušeli.

Kdo, kdy a kde

Pravidelně pro vás vyzpovídáme přední české odborníky, agronomy a zemědělce, abychom ukázali, že hospodařit „jinak“ - tedy udržitelně, regenerativně a s ohledem na životní prostředí - opravdu jde i v našich podmínkách. Zajímat nás bude i co to v praxi všechno obnáší a jak se ti, kteří se pro tuto cestu již rozhodli, vypořádali s nutnou změnou myšlení a zaběhlých zvyků.

Role moderátora Půdcastu se nechopil nikdo jiný než Václav Kurel, zakladatel Carbonegu.

Epizody trvající od 30 do 60 minut chceme vydávat zhruba jednou za měsíc, někdy i častěji.

Za našimi rozhovory vyrážíme ven, takzvaně do terénu, tedy mimo profesionální studio. Důvodem je snaha zachovat jejich autenticitu a přinést vám snadno i rozhovory s mimopražskými osobnostmi a farmáři, kteří by za námi jinak jen těžko cestovali.

Od prvního dílu jsme se navíc rozhodli dát šanci nejen audio záznamu, ale i videu. Rozhovory tak můžete sledovat i na našem Youtube kanálu v playlistu Půdcast.

A pokud je pro vás zvuk úplně dostatečný, můžete si nás vzít ve sluchátkách kamkoli s sebou prostřednictvím Spotify, Google či Apple podcastů.

Představujeme první epizody

Již dnes si můžete pustit jednu ze čtyř epizod, na produkci dalších už navíc usilovně pracujeme (více prozrazujeme níže).

  • Robert Dohál: Zemědělské družstvo Krakovany (Poľnohospodárske Družstvo Krakovany-stráže) pod vedením předsedy Roberta Dohála přešlo na regenerativní způsob hospodaření již před deseti lety. To je v našich končinách opravdu nezvykle dlouhá zkušenost, pro kterou Václav Kurel neváhal ani chvíli i cestovat. (Poslouchat zdarma můžete třeba ZDE.)
  • Wenzel Lobkowicz: Tématem druhého dílu Půdcastu byla regenerativní pastva. Pozvání do podcastu přijal Wenzel Lobkowicz, který chová masné plemeno skotu Aberdeen-anguského v Drahenicích na Příbramsku. V současnosti má 75 kusů dobytka a k tomu velké plány jak růst.
    (Poslouchat zdarma můžete třeba ZDE.)
  • Ivana Šindelková: „Nechte kořeny rostlin pracovat pro vás," motivuje ke změně Ivana Šindelková. Zemědělství se věnuje celý svůj profesní život a pravidelně navštěvuje zemědělské podniky v Čechách i na Slovensku. Společně s kolegou Lubomírem Marhavým ve firmě Biopratex nabízí poradenství a systémové řešení vycházející z analýzy v rostlinné a živočišné výrobě. Zemědělcům se postupně s jejich pomocí daří zvyšovat produkční schopnost půdy i zlepšovat jejich hospodářské výsledky.
    (Poslouchat zdarma můžete třeba ZDE.)
  • Manželé Kutáčkovi: „Ovce i kozy jsou v oplůtku spokojené, zbytek pastvin mezitím regeneruje," říká Petra Kutáčková z malé farmy na okraji Ždánického lesa (30 km východně od Brna). Kutáčkovi původně začali hospodařit kvůli čerstvému mléku pro děti. Od té doby se mnohé změnilo, děti vyrostly a stejně tak jejich stádo, které dnes čítá 40 ovcí, 40 koz a 2 koně. Poslechněte si jejich příběh a nechte se inspirovat mottem: Hospodařit tak, aby se člověk nažral a krajina zůstala celá. (Poslouchat zdarma můžete třeba ZDE.)

Na co se těšit dál?

Už nyní zpracováváme dvě další epizody. V dalších dílech Půdcastu můžete očekávat třeba postřehy o konvenčním a regenerativním zemědělství z úst agronoma-výzkumníka. Další dáma v horkém křesle pak představí i téma permakultury.

„Hosty našich podcastů byli dosud samí příjemní lidé, kteří jsou experty a průkopníky ve svém oboru a mají pro něj velké nadšení. Díky tomu dokáží předat posluchačům spoustu zajímavých poznatků a zkušeností. To mě na tom velice baví.“

K poslechu zve Václav Kurel a zdůrazňuje, jak si nenechat další díly uniknout: „Nejjednodušší je začít odebírat náš kanál na Vámi preferované platformě - ať už jde o Youtube, Spotify, Google či Apple podcasty.“

Máte zajímavý tip na osobnost či téma pro další díl Půdcastu? Neváhejte ho s námi sdílet skrze e-mail: carboneg@carboneg.com!

Přečtěte si i další naše články